In tumultul, stresul si rutina vietii cotidiene, este deosebit de important sa ne gasim un refugiu sau sa ne facem timp pentru relaxare, astfel incat sa ne incarcam bateriile si sa mergem inainte cu optimism. O colectie, fie ea de timbre, carti postale vechi, opere de arta sau monezi, poate constitui o modalitate de evadare, putand chiar deveni o adevarata motivatie si ratiune de a fi pentru pasionati.
A fi colectionar necesita multa munca de cercetare, unele piese rare putand fi gasite la colectionari din cele patru colturi ale lumii. Astazi, lumea internetului propune diverse optiuni de transfer bancar, care asigura modalitati rapide si sigure de a trimite bani peste hotare, utilizand platforma Paxum.

Inainte de toate, colectionarul este un om pasionat, care isi urmeaza visul si care investeste in propria sa stare de bine. Arta, sub toate formele ei, poate fi considerata o forma de terapie, o eliberare afectiva si emotionala.
Colectionarea de carti postale poarta numele de cartofilie, nostalgia fiind unul din principalele motive pentru care oamenii incep astfel de colectii, imaginile si povestile ilustrate fiind adeseori asociate cu propriile lor amintiri.
Ce trebuie sa stim despre cartile postale vechi
Astazi, cartile postale pot fi cumparate pe piata incepand cu cativa euro, mergand pana la cateva mii de euro pentru cele mai vechi si cele mai rare.
Primele carti postale au aparut in anul 1850, in general primul criteriu pentru a le evalua fiind acela al raritatii. O carte postala rara, care ar ilustra, de exemplu, un monument care nu mai exista astazi, ar putea fi vanduta cu cateva sute, chiar mii de euro.

Totodata, este deosebit de importanta starea in care se afla cartea postala. Pentru a putea fi vanduta la cel mai bun pret, aceasta trebuie sa fie intr-o stare ireprosabila, cu toate ca, in anumite cazuri, un cumparator poate acepta o carte postala uzata, daca aceasta este foarte rara.
In ceea ce priveste tematica, astazi sunt la mare cautare cartile postale animate, care reusesc sa surprinda un moment din viata. De asemenea, in tendinte se afla si cartile postale ce ilustreaza sate, orase, automobile, vapoare. Totodata, atunci cand cartile postale vechi se refera la meserii care nu mai exista in ziua de azi, acestea se vor vinde foarte bine.
Nu in ultimul rand, valoarea unei carti postale vechi poate creste considerabil daca exista si un timbru lipit pe ea.
Care sunt cele mai scumpe carti postale din lume?
Probabil ca cea mai scumpa carte postala este una umoristica, pictata de mana, datand din 1850 si purtand timbrul rar Penny Black, care s-a vandut la licitatie la Londra in 2002 pentru 50000 de euro.
Foarte rare si extrem de populare sunt si cartile postale de pe vasul Titanic, aduse in Statele Unite de finlandeza Anna Skoblom, care a supravietuit dezastrului.
O carte postala de pe Titanic a fost vanduta la licitatie la Sotheby’s pentru 20000 de euro.